Sekundär hypertoni



Sekundär hypertoni

Ungefär 5 procent får högt blodtryck till följd av andra sjukdomar, så kallad sekundär hypertoni. Den här formen av hypertoni är ett symptom som visar att något inte står rätt till i kroppen, exempelvis på grund av hormonrubbningar eller sjukdom i njurarna. Vissa läkemedel, till exempel kortison eller p-piller, kan orsaka sekundär hypertoni. När grundsjukdomen är botad eller biverkningen av läkemedlet är borta brukar också blodtrycket normaliseras.

När unga människor har högt blodtyck finns det särskild anledning att misstänka sekundär hypertoni. När fett lagras in i en åder och det skapas en förträngning tvingas blodet flyta snabbare för att ta sig förbi – trycket ökar. Det förhöjda blodtrycket skadar i sin tur kärlväggen, vilket kan leda till en inflammatorisk process som i sin tur ytterligare skyndar på åderförfettningsprocessen.

~

I stora drag är det alltså njurarna och levern som ska kollas men även blodflödet. Efter vad jag läst på nätet (som man inte alltid ska lita på iofs) så är det ett helt vanligt ultraljud. Ett sånt som man gör när man är gravid.
HOPPAS HOPPAS!
Jag antar att dom kollar levern lite extra noga också, eftersom mina lever-värden var för höga. We'll see!

~

Imorgon får vi finbesök. Blir äppelpaj till fikat! MUMS!
Nu blir det till att bädda ner sig framför "Hemma bäst".

Godnatt gott folk!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0